Anna

img_3587

Vem är jag?

Det jag kämpade så hårt för i många år stämde inte överens med den jag är och det jag vill bidra med. Efter en kandidatexamen utomlands inom ekonomi och marknadsföring och ett yrkesliv som hade tagit mig till ”toppen av min karriär” kunde jag inte blunda längre, jag mådde inte alls bra. Mitt fokus låg utanför mig själv och jag försökte uppfylla andras förväntningar eftersom min egen innersta mening var förträngd någonstans långt bort. Ville vara duktig och kapabel. Det fick mig att känna mig viktig. Mitt ego stärktes i samma takt som jag kom längre och längre ifrån mig själv och mitt sanna jag. Att rösten funnits där hela tiden är jag fullt medveten om, jag har bara inte velat lyssna innan eller orkat tänka ut vad jag skulle göra eller hur det skulle gå till. Jag förstod att jag måste vända blicken inåt och letade med ljus och lykta efter det jag hade tappat bort. Läs gärna artikeln om min resa i tidningen Tara från oktober 2017. Genom att aktivt ”bara vara” har själen en chans att höras genom bruset, för mig var bruset så högt att jag åkte bort i 10 dagars klostervistelse; Vipassana som är en tyst meditationskurs. Även hypnosterapi har hjälpt mig att lyssna in till min sanning. Ett möte som kom att få avgörande betydelse för mig var mötet med Chuck Miller, en av världens främsta lärare inom Ashtanga yoga. Han nådde in och väckte upp min slumrande sanning och fick mig att förstå att det jag höll på med var väldigt långt ifrån det som får mitt hjärta att vibrera. I Savasana (avslappning/Corpse pose) under min första dag med Chuck fick jag följande vision:

Stora fält med rapsblommor strålar enormt starkt och vackert. Alla små blommor tillsammans bildar något så maffigt. Tänk dig sedan en ensam rapsblomma i en slänt. Det ser mer ut som ogräs. Det är så jag känt mig. Långt ifrån mitt sanna jag. Som rapsblomman i slänten. Utan äkta sammanhang. Utan att veta att det finns ett fält att sträva mot där allting kommer till sin rätt. Vackert och ett och samma.

Jag har slutat min meningslösa strävan mot en karriär, har gjort en helomvändning. Jag vill kämpa för att utvecklas till den jag kommit hit för att vara. Jag tänker hitta mitt fält och stråla starkare än någonsin.

Just nu leder jag yoga på Hooks herrgårds SPA och håller egna kurser på Ljungarumsskolan i Jönköping.

Utbildning

Jag har haft förmånen att gå två tio dagars intensivkurser med Chuck Miller som är en av världens främsta lärare inom Ashtanga yoga. Mötet med Nicolaj Jespersen och medverkan på hans 3 dagars workshop kom också att betyda mycket.  Jag har även gått 6 dagars intensivkurs med Manju Pattabhi Jois och en 6 dagars utbildning i Yin yoga med Elizabeth Welsh och Sofia Elmström på Atmajyoti i Stockholm. Av nyfikenhet även gått en kortare kurs med Petri Räisanen. Jag är en trogen utövare av Vipassana meditation och har genomfört en 10 dagars kurs i Ödeshög dit jag även åker för att hjälpa till och serva, så att andra får möjlighet att ta del av den omätbara kraft det innebär att lära sig metoden. Jag är utbildad yogalärare på Atmajyoti i Stockholm 2016/2017. En ettårig utbildning på 390 timmar cetrifierad av Yoga alliance, RYS200. Just nu är jag aktiv i ”The ineffable stream” ett inre utforskande med Susannah Grover i Ängsbacka.

ladda ned

Vad Yoga är för mig

Ingen har sagt att det är enkelt att möta sina demoner. Därför är det ju enklare att strunta i dem- Ignorence is bliss. Det kan man göra även på yoga mattan; följa kroppens enklaste väg och blunda för tanke-och rörelsemönster som driver en framåt. Men det är inte den yogan du hittar här. Yoga för mig är att se helheten med stor acceptans och lyhördhet till det som är. Att stärka närvaron i mig själv är själva kärnan i praktiken och andningen hjälper mig att navigera och stanna i nuet. Genomsyrad av ”ahimsa” (Icke våld), våga möta mönster öga mot öga, både kroppsliga och mentala. Se signalerna som en gåva jag ska vårda ömt och lyssna på, inte köra över eller ignorera utan nyfiket utforska. Med kärlek se vad det är som begränsar och backa i positioner tills jag hittar min sanna styrka. Känna frihet i kroppen oavsett hur det ser ut utifrån. På yogamattan kan jag sakta närma mig dessa mönster och se vad de gör med mig, speciellt utanför mattan. Se din yogamatta som en säker plats där du kan experimentera, där du är fri att utforska och känna med hjärtat, inte hjärnan. Ge dig själv utrymme och mod att vara den du är. Innerst inne. Utifrån den sanningen kan rötterna få växa sig starka.

Intellektuellt kan vi förstå att yoga handlar om allt detta; att andas, släppa prestige och jämförelse, att våga möta sin kropp och sinne utan att döma. Men det är bra genom egna upplevelser som den kunskapen blir till visdom. I början möter man grova känslor men efter ett tag kommer man in i mer förfinade, subtila nivåer både kroppsligt och mentalt. Det är ett jobb som aldrig kan slutföras, lika lite som en position någonsin kan anses färdig. Yoga ger dig visdom i form av självkännedom som kommer att hjälpa dig i vardagen genom hela livet. Under förutsättning att du väljer att möta dig själv och dina demoner med mjukt, nyfiket och öppet sinne. För detta krävs stort tålamod och massor av kärlek till dig själv.

Tillsammans utgör vi ett speciellt mönster där alla har en plats, en mening och en unik uppgift. Låt ditt liv spegla den du verkligen är. Yogan kan hjälpa dig att hitta dit. Bli en liten rapsblomma med mig på fältet, så kan vi stråla tillsammans, starkare än någonsin.

I nuet,

Anna

Annonser